در مرکز تخصصی تفسیر وعلوم قرآنی شهرستان نجف آباد بیان شد:

برنامه های مذهبی باید جذابیت لازم را داشته باشد

شناسه خبر : 56334

1396/11/28

تعداد بازدید : 607

برنامه های مذهبی باید جذابیت لازم را داشته باشد
کرسی ترویجی عرضه و نقد ایده علمی با عنوان روش های تربیتی سنتی فضای مجازی با حضور سلمان هاشمیان مدرس دوره سواد رسانه ای و ابراهیم مهرانی کارشناس رسانه و مؤلف کتاب رسانه یا والدین دیگر و حجت الاسلام علیرضا ناجی دبیر شورای فضای مجازی حوزه علمیه اصفهان در مرکز تخصصی تفسیر وعلوم قرآنی شهرستان نجف آباد بر گزار شد.

سلمان هاشمیان استاد ارائه دهنده با اشاره به سخن مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) گفت: فضای مجازی یک سری آسیب ها یی دارد، لذا باید دانست  که چه برخوردی با فضای مجازی داشته باشیم؟

 مدرس دوره سواد رسانه ای با توجه به دعای «الهم اعوذ بک من علم لا ینفع» بیان کرد: آشفتگی و زیادی اطلاعات در فضای مجازی اجازه نمی دهد درک از معنا داشته باشیم؛ در آینده شبکه های اجتماعی مانند هوا خواهد بود، یعنی امروز تلگرام  و فردا اینستاگرام و در آینده برنامه های دیگری وجود خواهد داشت.

سلمان هاشمیان از مضرات فضای مجازی خبر داد و افزود: آنچه در انبار بود به ویترین آمده است همان پدیده سلفی گرفتن، ویترین شدن و شناخته شدن، شاخ اینستاگرام و پیامدهای بعد از آن که اتفاق می افتد.

وی در ادامه افزود: ارتباط با جنس مخالف دراین فضا از جمله مشکلات فضای مجازی است که به طور کلی می توان گفت ریشه این مسائل، در جای دیگری است، وقتی کمبود محبت و توجه در خانه نیست طرف به جنس مخالف کشیده می شود تا به آرامش برسد.

  مدرس دوره سواد رسانه ای خاطر نشان کرد: غفلت کلید واژه است که در جامعه امروز دیده می شود و لذا به جای اینکه صورت مسئله را پاک کنیم و بگوییم رسانه نباشد باید غفلت را برای مخاطب رفع کنیم.

استاد هاشمیان با اشاره به سخن رهبری(مد ظل العالی) تصریح کرد: هیچ کس نمی تواند از ورطه مرگ نجات یابد، یاد مرگ علاج در مقابل خودخواهی ها و غفلت ها است و لذا باید به دنبال تلنگر و درمان بود.

آقای مهرانی به عنوان استاد منتقد این کرسی ابراز داشت: امام خامنه ای(مد ظله العالی) شورای عالی فضای مجازی را تشکیل دادند و اینکه این شورا کم کاری کنند و این نشان از این است که یکی از آسیب های اجتماعی وجود فضای مجازی است.

استاد مهرانی در نقد سخنان استاد هاشمیان بیان کرد: این که می فرمایید فضای مجازی یک بستری است که  می توان استفاده خوب و بد کرد، بستگی به خودمان دارد، پس مدیریت آن به دست چه کسی است؟                                                                                                               

 مؤلف کتاب رسانه یا والدین دیگر افزود: فضای مجازی وسیله ای پر از عیب است و امروزه گناه برای مردم عادی جلوه داده شده و بحث این است که چرا این فضا باید به حال خود رها شده باشد.

وی تصریح کرد: امروز خانواده ها از قابلیت های فضای مجازی آگاهی ندارند و این آگاه بخشی هوشمندانه نیست، بنابراین برخی از این مسائل علاوه بر خانواده ها  بر عهده حاکمیت است.

 استاد مهرانی در ادامه افزود: انجمن اطفال آمریکا برای سن کودکان و نوجوان و بزرگسال، قانون مخصوص برای ورود به فضای مجازی دارند؛ هرکدام متناسب با سن خود، مبایل و سیم کارت آنها فرق می کند و تا سن 13 سالگی بچه ها حق ورود  به شبکه ها اجتماعی را ندارند.

کارشناس رسانه عنوان کرد: یکی از قابلیت های فضای مجازی، بحث نافراموشی است که هیچ وقت اطلاعات پاک نمی شود و این برای آینده کاری افرادی که مسئولیتی را برعهده می گیرند مضر است؛ باید دغدغه خانواده  این باشد که چرا ابزار غلط در خانواده ها وجود دارد و لذا باید چگونگی استفاده  از آن را یاد بگیرند.

سلمان هاشمیان استاد ارائه دهنده  در جواب به سخنان استاد مهرانی گفت: ممکن است شخصی، شغل و مسئولیت اجتماعی را دوست ندارد و شبکه های مجازی را جهت سرگرمی استفاده کند.

وی اشاره کرد: امروز بچه ها در کف میدان از فضای مجازی استفاده  می کنند و شبهات زیادی در این رابطه است که باید این شبهات توسط طلبه ها جواب داده شود و ما طلاب مسئول هستیم.

استاد هاشمیان خطاب به خانواده ها تصریح کرد: نرم افزارهای کنترل خانواده در فضای مجازی کاربردی ندارد که البته امروزه فرزندان ما در این زمان هکر هستند، در دنیای فضای مجازی موش وگربه بازی در نیاورید وگرنه شما باختید.

حجت الاسلام ناجی استاد داور خطاب به استاد هاشمیان گفت: با توجه به اینکه شما فرمودید شیوه تربیتی سنتی امروز پاسخ گو نیست و روش مدرن هم که در دست ما نیست پس یک روش تربیتی ارائه دهید.

سلمان هاشمیان افزود: تربیت سنتی را هیچ کس نمی تواند حذف کند و چه بسا پدری سواد نداشته، ولی صداقت و لقمه ی حلال آن بر رو فرزندان خود تاثیرگذار بوده است، باید واکسن و ویروس ضعیف شده را به فرزندان خود بزنید، در هر حال آنان در معرض رسانه ها هستند، پس باید در کنار فرزندان بوده و با تعامل و گفتگو مسائل را حل کنید.

ابراهیم مهرانی استاد منتقد بیان کرد: ممکن است شخص باهمان تصویر، واکسینه که هیچ، بلکه خسر الدنیا والآخرة شود.

وی  خاطر نشان کرد: کشور آمریکا بلاد کفر است و پای بند به اعتقادات نیست ولی تربیت را مهم می داند و ما در ایران زندگی می کنیم  و قرار نیست که همه مسئول شوند ولی باید انسان سالم تحویل جامعه داد و این یکی از وظایف پدر ومادر است که علاوه بر غذای جسم  باید غذای روح فرزندان خود را هم در نظر بگیرند

کارشناس رسانه در ادامه گفت: ابزارها بدون پیوست فرهنگی وارد می شود و اگر ابزاری بدون پیوست باشد نتیجه اش آسیب است و برای همین است که بستر مشکل پیدا می کند.

وی با اشاره به سخن امام صادق(ع) گفت: زمانی که فرزند بالغ شد و به رشد عقلی رسید و مشخص شد که ضعیف العقل و سفیه نبود آن وقت مالک اموالش می شود، بنابراین دو سن مجاز وجود دارد؛ سن مجاز برای استفاده کردن از فضای مجازی در کنار پدر ومادر و زیر نظر آنها. و سن مجاز برای مالک شدن.

استاد مهرانی تصریح کرد: یکی از آسیب های اجتماعی عدم ارتباط عاطفی خانواده ها با فرزندان خود است و آنها باید فرق بین خواسته و نیاز  فرزندان را تشخیص دهند و به نیاز آنها به موقع پاسخ دهند تا دچاراختلال روحی نشوند، مهم این است که اگر ابزار بدون قاعده در دست افراد قرار گیرد آسیب می رساند.

استاد هاشمیان بیان کرد: برنامه های مذهبی باید جذابیت لازم را داشته باشد، به جای اینکه رسانه ها را حذف کنید جایگزین آن را بگذارید و دلیل انتخاب فضای مجازی از طرف فرزندان را جویا شوید که شاید مشکل آنان هم دراین انتخاب خلاصه می شود.

حجت الاسلام ناجی استاد داور نتیجه بحث را بیان کرد و گفت: اگر دقت کنیم در مباحث هردو استاد اختلاف نظر وجود نداشت، هر دو استاد فضای رسانه ی عصر حاضر را پر خطر می دانند چه بسا نگاه برخی از افراد جامعه،  نگاه ویژه نیست، نگاه کوچه و بازار است.

دبیر شورای فضای مجازی حوزه علمیه اصفهان بر اساس سخنان دو استاد اظهار داشت: سه دیدگاه در برخورد با رسانه است؛ دیدگاه سلبی، دیدگاه ایجابی، دیدگاه واقع بینانه که هر دو استاد دیدگاه واقع بینانه را مطرح کردند که در آن، آموزش جایگاه ویژه دارد و والدین نمی توانند فرزند را در رسانه امروز رها کنند.

وی تنها اختلاف نظر دو استاد را در شیوه آموزش رسانه دانست و بیان کرد: استاد مهرانی مبحث آن آموزش مدرن بود و آگاهی از آن باعث می شود فهم خطر مشخص شده و مدیریت کافی برای رسانه ایجاد شود.

حجت الاسلام ناجی در ادامه افزود: تفاوت شیوه آموزشی استاد هاشمیان در این بود که رسانه را نمی توان کنار گذاشت و لذا باید افراد در وسط میدان فضای مجازی وارد شوند و دراین میدان نقش ایجاد کنند.

دبیر شورای فضای مجازی حوزه علمیه اصفهان با اشاره به مباحث دو استاد تصریح کرد: امروزه آموزش پرورش در بحث  تربیت وارد نمی شود واین بر عهده خانواده هاست، بنابراین باید روش سنتی را جدی گرفت، همچنین مبایل وسیله تفریح فرزندان نیست و در این خصوص باید تفریحات سالم جایگزین شود.

حجت الاسلام ناجی طبق روایتی ازمعصوم(ع) بیان کرد: در  دوران آخر الزمان شیطان به خلوت انسانها رخنه می کند و امروز می بینیم که اگرچه شخص داخل جمع نشسته است ولی دلش جای دیگر است.

وی در پایان گفت: درفضای رسانه امروز توسل، توکل و ارتباط باخدا نباید فراموش شود.