به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه خواهران استان اصفهان، دکتر عظیم هاشمزاده،استاد دانشگاه ،روانشناس و کارشناس خانواده. در سلسله نشستهای تربیتی در جمع طلاب مدرسه علمیه خواهران حضرت نرجس(س) یزدانشهر، با بیان اینکه هیجانات جزء لاینفک زندگی انسانهاست، بر ضرورت شناخت، کنترل و مدیریت این هیجانات تأکید کرد.
وی با اشاره به اینکه هر انسانی به طور طبیعی در زندگی خود هیجانات مثبت و منفی را تجربه میکند، گفت: هیجاناتی همچون عشق، شادی و تعجب، جزو هیجانات مثبت و لازم برای نشاط روانی و پیشرفت انساناند؛ همانگونه که هیجاناتی مانند ترس و خشم نیز، در جای خود، کارکردهایی دارند؛ اما شرط سلامت روان، مدیریت درست این هیجانات است.
دکتر هاشمزاده در ادامه با تبیین تفاوت استرس و اضطراب، اظهار داشت: استرس، تلاشی است که ذهن برای حفظ حالت طبیعی خود در برابر فشارهای بیرونی انجام میدهد و در صورت استمرار و عدم مدیریت، به اضطراب و نهایتاً بیماریهای روانتنی منجر میشود. بیش از ۶۵ درصد بیماریهای روانی و جسمی، از اضطراب ریشه میگیرد.
این استاد روانشناسی، با اشاره به آثار خطرناک اضطراب بر سلامت روان و جسم، تصریح کرد: از جمله آثار اضطرابهای کنترلنشده، میتوان به بروز بیماریهایی چون افسردگی، اماس، پنیک، آلزایمر، ریزش مو و پیری زودرس اشاره کرد. درمان و پیشگیری از این آسیبها، تنها در سایهی شناخت هیجانات و مدیریت استرسهای منفی امکانپذیر است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان راهکارهایی برای کنترل خشم، گفت: مدیریت خشم به معنای سرکوب آن نیست، بلکه باید با شناخت نشانههای آغاز عصبانیت، از اوجگیری آن جلوگیری کرد. نوشیدن آب، تغییر مکان، تمرکز بر صفات مثبت فرد مقابل، انجام تمرینات تنفسی و گفتوگو با فردی امن، از جمله روشهای مؤثر در مدیریت خشم است.
دکتر هاشمزاده همچنین افزود: باید نسبت به کسانی که بیشترین برخورد ما با آنها در زمان عصبانیت اتفاق میافتد ـ مانند اعضای خانواده ـ شناخت دقیقتری داشته باشیم. نوشتن ویژگیهای مثبت این افراد و مرور آن در هنگام خشم، تأثیر بسزایی در کاهش تنش دارد.
این کارشناس حوزه خانواده در پایان با معرفی چند کتاب روانشناسی کاربردی، از جمله «رهایی از خلق و خوی بد» نوشته دیوید برنز و «تربیت بدون فریاد» از رانکل، توصیه کرد: مطالعه و عمل به آموزههای تربیتی این آثار، میتواند سهم بسزایی در ارتقای روابط خانوادگی و کاهش تنشهای رفتاری داشته باشد.
لزوم مدیریت هیجانات در زندگی؛ تنها راه پیشگیری از آسیبهای روانی و خانوادگی

استاد روانشناسی و کارشناس خانواده در جمع طلاب حوزه علمیه خواهران حضرت نرجس(س) یزدانشهر، با اشاره به نقش کلیدی هیجانات در سلامت روان، نسبت به آثار جدی اضطرابهای کنترلنشده بر جسم و جان هشدار داد و گفت: تنها راه پیشگیری از طلاق عاطفی، افسردگی، اماس و پیری زودرس، مدیریت هوشمندانه خشم و استرسهای روزمره است.